Λημματογράφηση κατά του Εκφοβισμού

στις

Με πρωτοβουλία του συλλόγου (Ανώνυμος Βικιπαιδιστής) από τις 22 Αυγούστου ως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2016 διοργανώνονται εβδομάδες λημματογράφησης με θέμα τον εκφοβισμό (bullying) στη Βικιπαίδεια.

«Ο εκφοβισμός είναι μια επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που γίνεται επαναλαμβανόμενα από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων, έχει διάρκεια στο χρόνο και απευθύνεται σε ένα άτομο (θύμα) που δεν μπορεί να υπερασπιστεί εύκολα τον εαυτό του» (Olweus, 1993). «Ο ορισμός αυτός εφιστά τη σημασία της σκοπιμότητας της πράξης του ατόμου που παρουσιάζει βίαιη συμπεριφορά και την πρόκληση φυσικής ή ψυχολογικής βλάβης στα θύματα. Ακόμα, η διαφορά του εκφοβισμού με τις συνηθισμένες διαμάχες μεταξύ των παιδιών είναι ότι αυτός επαναλαμβάνεται και ότι υπάρχει ανισορροπία ισχύος μεταξύ του θύτη και του θύματος, με την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του θύτη πάνω στο θύμα (ως προς την ηλικία, τη φυσική δύναμη κ.λπ.)» (Cullingford & Morrison, 1995).[1]

Αναφορά λημματογράφησης στα ΜΜΕ:

Απολογισμός:

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων λημματογράφησης δημιουργήθηκαν 24 νέα λήμματα καθώς και εμπλουτίστηκε ένα βασικό λήμμα, δημιουργώντας μια νέα  κατηγορία που αφορά των εκφοβισμό και το αντίστοιχο πλευρικό μενού διασύνδεσης των λημμάτων.
από τα μέλη της Ελληνικής Βικιπαίδειας.

Αναλυτικά τα λήμματα:

 1. Ημέρα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού
 2. Καταχρηστική εποπτεία
 3. Κουλτούρα του εκφοβισμού
 4. Λεκτική άμυνα
 5. Λεκτική κακοποίηση
 6. Παρενόχληση
 7. Ρητορική μίσους
 8. Σεξουαλικός εκφοβισμός
 9. Τοξικός ηγέτης
 10. Προσβολή
 11. Λεκτική επιθετικότητα
 12. Καψόνι
 13. Θανατική απειλή
 14. Εκφοβισμός στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας
 15. Τοξικό περιβάλλον εργασίας
 16. Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου)
 17. Rankism
 18. Πολιτικές στον χώρο εργασίας
 19. Ψυχολογική χειραγώγηση
 20. Εκφοβισμός ομοφυλοφίλων
 21. Χυδαιολογία
 22. Κουλτούρα του φόβου
 23. Εμπρηστική γλώσσα
 24. Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη

Βελτιώθηκε σημαντικά το λήμμα του bullying.

Η προσπάθειά μας είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκλησή μας να συμμετάσχουμε στο Διεθνές Συνέδριο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με θέμα «Πρακτικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού», στα πλαίσια του διακρατικού έργου «SONET-BULL»

Advertisements